HAKKIMIZDA

BAKLAVA; PASTANE ÜRÜNÜ DEĞİL BİR ANTEP KÜLTÜRÜDÜR...


Ünlüler Baklava kurucusu Ali ERÇELEBİ mesleğe 1945 yılında başlamıştır.

Çıraklık yıllarına babasının yanında devam ettikten sonraki yıllarda kalfalığını Antep'in en eski baklavacısı Hacı Mahmut Usta'nın yanında devam etmiştir.


İleri yıllarda ise kendi dükkanını karagöz caddesinde açmıştır.

Yıllardır kendi çizgisi içerisinde baklavacılık sektörüne büyük katkı sağlamıştır.

Baklavanın süsleri dediğimiz bazı çeşitli fıstık ezmesi ve fıstık dolma Ali ERÇELEBİ tarafından kazandıran ilklerdir.

Aynı zamanda yetiştirdiği kalfalar günümüzün ustalarıdır.

Bizlere öğüdü ise toplma insan kazandırın. (yani çıraklarınıza ahlakı ve mesleğin en öz ayrıntısına kadar öğretin) olmuştur.

Bu meslek babadan oğula devam etmiştir.

BAKLAVA'NIN TARİHİ

İnternette baklava hakkında bilgi ararsanız, karşınıza sadece Türkler değil, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Balkanlar’ın neredeyse bütün kavimleri çıkar. Yunanlılar, Bulgarlar, Ermeniler, Yahudiler, Araplar, baklavayı kendi geleneksel tatlıları olarak takdim ederler.

Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Balkanlar’ın bir zamanlar Osmanlı coğrafyasını teşkil ettiği düşünülünce, baklavanın bir Osmanlı tatlısı olarak nitelenmesi da düşünülebilir. Ama, “Osmanlı”nın “Türk” olarak algılanmasından dolayı, özellikle Yunanlılar ve Araplar tarafından bu niteleme hiç de hoş karşılanmaz. 

Baklavanın kökeni Bizans’ta mı?

Yunanlılar, Türkler’in baklavayı Bizans’tan aldığını iddia ederler. Bu iddiayı kanıtlamaya çalışanlardan Profesör Speros Vryonis, Bizans’ta çok sevilen kopte veya kopton (koptoplakous) adlı tatlının baklavaya benzediğini yazar.

Baklavanın Bizans değil, Orta Asya kökenli olduğu tezini savunanlardan Amerikalı gazeteci Charles Perry’e göre ise, kopte, baklava gibi bir hamur işi değil, bir tür şekerleme… Dövülmüş susam ve kaynatılmış bal karışımı macundan çıkarılan iki tabaka arasına ceviz, fındık, badem veya haşhaş ile karıştırılmış bal koyularak yapılıyormuş.

İstanbullu bir Rum olan Sula Bozis, İstanbul Rumları’nın mutfak kültürü ile ilgili kitabında, iki kalın yufka arasına havanda dövülmüş ceviz, susam ile bal karışımı koyularak yapılan kopti adlı bir Bizans tatlısından bahsediyor. Bu tatlının tariflerine Rumlar’dan kalan eski yemek defterlerinde rastlamış. 

Susam macunu esaslı bir şekerleme olan kopte, yufka esaslı bir hamur işi tatlıya dönüşmüşse, daha sonra da çok katlı yufka esaslı baklavaya dönüşmüş olabilir. Ama, yufkanın Bizans mutfak kültürüne nasıl girdiğini de açıklamak gerek.